[Mä en oo selkeesti mikää maailman paras – ainaka enää nykyää – suunnittelee tota ajankäyttöö. Ollu inspis skriivaa uutta matskuu niinku joku kaks viikoo, ja nyt vasta oikeesti onnistuu tässä. Vittu että menee huonosti. :D En oo yhtää tyytyväinen enää tähä julkasutahtiin. Muta kai tää vaan sit on paras mihi nykyää pystyy. Hip hurraa mielenterveysongelmat.]

Oon miettiny tätäki aihetta jo melko pitkään, varmaan jostain vuoden takaa vähintää on toi idea tossa luonnosvihkossa. Jossain vaiheessa oli jopa järjestetty kyselyitä, että tulisko suomessa luopua nimien sukupuolittamisesta. Luonnollisesti konservatiivit, joita oli 43%, (tyypillisesti yli 60v) oli taas ja jälleen sitä mieltä että ei tietenkä[1], ja varmaan jälleen ainoalla perustelulla että kun ”niin on aina ollu”.. joka on niin moneen kertaan osotettu induktion ongelman kautta vääräks, että sille ei oo tässä jälleen tarvetta. :D Mutta olin jopa ite yllättyny että 49% vastaajista oli sitä mieltä että nimien sukupuolisidonnaisuudesta voitais luopua[1]. Samaan kyselyyn sisälty huikeesti muitaki kohtia, joista yks oli se, että olisko avopuolisoiden mahdollista saada toistensa nimet tai antaa ihmispennulleen omien nimiensä kombo.

Tässä näkee sen kuinka mediapimennossa elän, ku en oikeestaan seuraa mitään ja en oo somessa, koska kaikki on paskaa paitsi kusi. Jokaisessa uutislähetyksessä, riippumatta kanavasta, on aina sitä samaa kuvottavaa kuraa, siitä miten maailma on menossa helvettiin; ilmastonmuutos, sodat, murhat, vallasta korruptoituneet johtajat, syrjintä, ahdistelu, luonnonvarojen loppuminen, ekokatastrofit, epidemiat, syövät, uskontojen mielivalta, viranomaisten mielivalta, rahan valta, väkivalta, tasavalta, Koskenkorva, Carillo, Leijona, Tapio, Ahti, Hiisi .. eiku..! Kun mulla on siis kokonaan näemmä menny ohi se, että meidän ikioma valtionmediakin oli uutisoinu aiheesta. Jälleen ihan loistava osoitus siitä, miten demokratia ei vaan vittu toimi. Jos olis ollu mikä tahansa muu asia, niin noinkin pieni prosentuaalinen ero vastaajien mielipiteissä olis voinu ihan helposti kallistaa lakimuutoksen siihen enemmistön suuntaan. Mutta koska eduskunnassa on (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) vain itsekkäitä, rahanahneita, korruptoituneita kusipäitä, ei ne toteuta kansan tahtoa, vaan omaa tahtoaan. Kyllä mä siis ymmärrän sen, että kolmen prosentin [vai onks se nyt taas sit prosenttiyksikön??] erolla ei tyypillisesti tehdä päätöstä kohti enemmistön näkemystä, mutta! oon ihan varma että jossain toisessa tilanteessa ja asiassa, jossa se kolmen prosentin enemmistön näkemys olis ollu yhteneväisempi niiden valtaa käsisään pitävien mulkvistien kans, ne olis päättäny sen mukasesti. Sitä paitsi kansan tahto on aina sama ku aivottomien lampaiden tahto, terveisin misantrooppi. Fook Yu.

Nimilaki siis uudistuu 2019 alusta ja sallii neljä etunimee, sukunimikombot avopareille tietyin reunaehdoin ja vähä muutaki, mutta sukupuolisidonnaisuudesta ei luovuttu[2]. Kun tsekkasin Edilexin kautta tammikuun alussa voimaan tulevaa lakia, lukee sen kakkospykälän ykkösmomentin kakkoskohdassa ”on vakiintunut samalle sukupuolelle”[3]. Kuitenki jos nimi on jo käytössä vähintään viidellä samansukupuolisella henkilöllä, voidaan se hyväksyy – myös kulttuurisista ja uskonnollisista sekä muista ”erityisistä syistä” voidaan hyväksyä[3]. Eli sukupuolisidonnaisuuteen tuli periaatteessa joustoa, mutta sitä ei poistettu. Väestörekisterikeskuksen nimiarkistosta pystyy sitte tsekkailee että mitä nimee on ja milläki sukupuolella ... eiku kummallaki sukupuolella – mähän unohdin että suomi on edelleen dikotomian vallassa, ettei vaan konservatiiveilla tuu migreeni siitä ku Kuuralla on sukupuoli ”X”. :D Siis oikeesti. Jos taas niinku jonkun elämän suurin ongelma on se, että vaikkapa samassa työpaikassa, missä on esim. 200 henkee, työskentelee vaikka eri osastolla joku, jonka sukupuolta ei pysty tunkemaan habituksen perusteella lokeroihin ”tyttö” tai ”poika” ja kaikenlisäks sen virallinen sukupuoli olis X, nii kandeis ehkä tarkistaa omat elämänarvot. Joku random ihminen, jota ei ikinä tapaa tai kenen kanssa ei oo interaktiossa, niin miten helvetissä se voi olla ongelma!? Kaikki ihmiset kuvittelee olevansa oman leffansa päähenkilöitä, niin ei nyt ainakaan sivuhenkilöiden tai ekstraajien pitäis häiritä sitä omaa roolisuoritusta vitunkaan vertaa. Etenkään, kun kukaan ei todellisuudessa oo päähenkilö, eikä omassa leffassaan; todellista pääroolia näyttelee jokin paljon suurempi, jossa jokainen miestä on mitätön paskatahra – universumin loputtomalla kankaalla. Fintelligensin sanoin: ”Kelaa sitä!”

Oon paljastanu omasta nimestäni sen verran että se on ulkomainen. Se itseasiassa perustuu ikivanhaan nickiin mikä oli käytössä mulla joskus ku ”IG” tarkotti IRC-Galleriaa Instan sijasta. :D [hyi vittu kun tuli vanha harppu -fiilis...] Ja joku mun silloisesta sosiaalisesta piiristä sen siitä sitte sievensi kutsumanimeks, joka tuntu heti omalta. Siitä päivästä eteenpäin vaadin kaikkii alkaa käyttään sitä ja lakkasin vastaamasta kastenimeen enää. Tietysti oli vittumaista sit ku meni lukioon uudelle paikkakunnalle, et vaikka esitteli ittensä ihan muuks, nii virallisesti oli viel kastenimi. Joten marssin maistraattiin ja pyysin paperit sen vaihtamista varten. Tartti hakee vaa porukoiden nimmarit ja se oli siinä. Myöhemmin ku olin kesäduunissa samassa mestassa missä iskä oli töissä, nii kuulin juttua että se oli menny sinne sen lapun puumerkattuaan ja todennu aika äkäsesti: ”Ette arvaa, perkele, mitä se poika nyt keksi!” :D Mutta silti sillä oli kummallinen kunnioitus mun tahtoa kohtaan, vaikka olin vasta 16v, nii se kuitenki anto tehdä sen muutoksen. Mun onnekseni se nimi tosiaan sit sattu olemaan sukupuolineutraali, nii ei tarvinnu enää sit transition myötä vaihtaa uudestaan. Tai se ei ehkä oo nii yksselitteinen se asia. Mua on siis vaivannu jo vuosia se, että ajatteleeks ihmiset mun nimen olevan pojan nimi. Joten, oon yrittäny asiaa selvittää aika moneen kertaan. Oon kahlannu varmaan pari – kolmekymmentä nimisivustoa ja foorumia läpi.. ja se mitä on jääny käteen on että isompi osa ihmisistä mieltää sen pojan nimeks, mutta ei merkittävästi suurempi osa. En mä osaa mitää prosentteja heittää nyt tähän kohtaan, mut siis yleisempää on mieltää se pojalle sopivaks ku tytölle. Monet on ollu foorumeilla sitä mieltä että ei viralliseks nimeks tytölle, tai ei ekaks nimeks. Mut ei se näytä mua outtaavan ku ei kukaan oo nimen perusteella alkanu kyseenalaistaan mun sukupuolta. Onks tässä jälleen se, että ku näyttää friikiltä nii nimiki menee läpi vaikka olis vähä epätyypillisempi? ;) Väestörekisterikeskuksen mukaan mun nimi on alle 60 miehellä ja alle 25 naisella suomessa.

Mutta tästä vasta päästäänki itse aiheeseen. Helpoin esimerkki, minkä moni saattaa myös jopa tietää, on Mythbusters-sarjan Kari. Aivan hirmu nätti ja suloinen likka, jolla on suomalaisen miehen etunimi. Nyt, ihan rehellisesti: kuinka montaa se häiritsee ku kattoo sitä sarjaa? Aivan. Tuskin kovin montaa. Koska sen mieltää jotenki ”etäiseks” koko asian, kun kyse on jostain toisesta kulttuurista. Mutta taivas varjele jos joku yrittäis tunkee Kari-nimee suomessa jolleki tyttölapselle! Jos oon ymmärtäny termin oikein, niin tässä on kyse kompartmentalisoinnista, jonka nyt vois vapaasti suomentaa vaikkapa osastollistamiseks. Eli. Kun miettii sitä nimee amerikkalaisessa ”osastossa”, se on ihan fine, mutku miettii sitä suomalaisessa ”osastossa” nii ei käy. Sama ilmiö on se kun oot vihanen jollekki, nii tiuskit sille, mutta et muille, niin sillon osastollistat sen vihas. Joka tapauksessa, kyse on kuitenki tietoisesta toiminnasta, jolloin siihen on itsellä kohtuullisen suuri vaikutusvalta. Ei tarvii muuta ku ajatella suomalaisessa osastossa samoin ku amerikkalaisessa. Ei siin oo mitää sen ihmeellisempää. Mä nyt taas kuulostan siltä ku olisin koko ihmiskunnan yläpuolella [mutta en mä oo muiden ku sen harmaan aivottoman massan yläpuolella ;)], kun sanon että individualistinen asenne helpottaa jälleen tässäkin: Jos ajattelee ihmisen vaan puhtaana yksilönä, jolle on jokin viite / tunniste. Jos ajattelee vaikka että ihan yhtä hyvin voitais viitata ihmisiin HeTulla, puhelinnumerolla tai jollain muulla tunnisteella. Mutta meidän yhteiskunnassa tunniste nyt on lähtökohtasesti nimi. Mutta sen voi ajatella vapaana kenttänä, johon voi määrittää periaatteessa minkä tahansa arvon. On siis hyvä munkin mielestä että pidetään huoli ettei tyttölasta nyt voi nimetä vaikka ”Huoraks” mutta siis jossain rationaalisuuden rajoissa kuitenki vapaasti määritellä sen kentän arvon. Taas voi mainita, että jos ei niitä kultakalan älykkyysosamäärällä varustettuja lihan ja luun haaskauksia olis olemassa, ei tarttis tollastakaa erikseen ees määritellä.

Siis pakkohan mun on myöntää, että jos tutustuisin johonki tyyppiin, joka selkeesti elehtis kuin tyttö, puhuis kuin tyttö, näyttäis ja kuulostais tytöltä mutta esittelis itsensä Jormaks, niin ehkä saattaisin nostaa silmäkulmaani. Mutta eipä siin sen enempää. Se olis yksilö ja sen tunniste / viite olis ”Jorma” → asia loppuunkäsitelty ja sitte seuraavaan aiheeseen. Se vaan on niin yksinkertasta. :D Että tässä taas ratkasee se kuuluisa asenne. Ja useimmilla ihmisillä on paska asenne, useampiin asioihin. Koska useimmat ihmiset on paskaa. >:D Mutta hei, älä kuulu niihin, vaan ihan niinku voit vetää tytön rajan johonki muuhun ku biologiseen rasiaan, niin voit vetää Jorman tai Karin rajan johonki muuhun ku XY-kromosomeihin. Tee itselles palvelus äläkä taistele tuulimyllyjä vastaan, kun maailma muuttuu vapaammaks jatkuvasti: kehonmuokkaus (lävärit, leimat, sukuelinkirurgia, implantit, ym.), nimien sukupuolineutraalius, geenien valikointi, elinten tulostaminen, keinoliha, kloonaus, post-genderismi, ja kaikki muukin yleistyy halusit sitä tai et. Osa on viel aika scifiä, mut niin oli johdoton akkujen lataaminenki sillon ku yleisin kännykkä oli Nokia 3210. Se vaan tuntuu olevan niin, että jos joku on mahdollista tehdä, se myös tehdään. [ja mille tahansa mitä käytetään alun perin hyvään, joku keksii takuulla keinon miten käyttää sitä myös pahaan... :S] Just go with the flow, fuck the world and be yourself. ❤ :)

https://www.youtube.com/watch?v=qPgMaJJDsOU

 

★Tähtisimmu ★

 

Lähteet:

[1]http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75404/OMML_38_2016_Nimilaki_kysely_22sindd.pdf?sequence=1, viitattu 26.10.2018

[2]https://yle.fi/uutiset/3-9590592, viitattu 26.10.2018

[3]https://www.edilex.fi/lainsaadanto/20170946?languages[]=fi&offset=1&perpage=20&phrase=nimilaki&sort=relevance&typeIds[]=1%2C23%2C35%2C141&searchKey=680422&quickSearch=true, viitattu 26.10.2018