TAULUKOT KAIKISTA VIITEARVOISTA ON TÄN JUTUN LOPUSSA! :)

[Mun tarkotus on tällä selittää ensin miten koko hormoniketju (steroidogeneesi) toimii, ihan biologisesti miehillä ja naisilla. Sen jälkeen on helpompi ymmärtää kun selitän miks ja mitä e-pillerit ja tyttöpillerit sisältää ja miten ne eroaa toisistaan. Yritän siis tarjota sekä biologisille, että transseille tällä jutulla mahdollisimman paljon. Ja selittää myös miks hormonihoidot altistaa kaikelle mahdolliselle; koska meiän biologia sekotetaan kokonaan sillä. (eikä ne e-pilleritkään ole vaarattomia! biologiaan kajoamista sekin...) Voi ajatella vaikka syöpähoitoja; niissäkin pahimmillaan joudutaan räpelöimään niin pahasti biologiaa, että tuhotan ihmisen koko immuunijärjestelmä mutta hormonihoidoissa ei onneks jouduta ihan niin äärimmäisyyksiin menemään. Kumpikin on kuitenkin se ihan viimene ja "epätoivoinen" yritys pelastaa henkilö -- kuolemalta tai itsemurhalta. Anyway, tästä toivottavasti saa irti paljon muutkin ku vaan transsit. :)]

Tän oon kans halunnu tehdä niiiiiiin pitkään ku muistan. Osittain ihan bio* takia että jos kiinnostaa miten se kroppa toimii mut ei jaksa lukee sellasta oppikirjatekstiä ja myös sit trans* varten, että mistä hormonihoidossa on kyse. Tällä myös pyrin avartaan sitä että miks just sellasia pillereitä hormonihoitoihin sisältyy ja miten ne toimii ja tollai. :) Mä en tiiä haukkaanko tässä nyt paskaa, liian ison palan kakkua vai onko tää just sellane suuhun sopiva kiva palanen, mutta here goes:

Oon paljon yrittänyt saada näistä asioista tietoo ihan vain sen takia et oon tälläne ihme ”filosofiluonne” (tai ”taiteilijaluonne” kuka nyt on mitäki mieltä) että tykkään tietää, mutta myös sen takia että mulla on edelleen vähän sitä ongelmaa että pitää olla hallinnassa kaikesta omassa elämässään ja tietää kaikki. Oon tosi kiltisti onnistunu opetteleen siitä kyllä eroon, että eivätpä vois enää tyrkyttää mitään persoonallisuushäiriön diagnoosia transsiuden sijaan! >:D Mutta mun mielestä en olis koskaan ansainnu sitä ees hetkellisesti. Jos maailmassa olis oikeutta, mulla olis ollut tai tajuttu antaa työkalut ja mahdollisuus löytää itteni paljon varhaisemmin, mutta maailma perseestä, ihmiset kusipäitä ja shit happens. :D [ihan aitoa gootin vihaa taas..? ;)] Mä mieluummin jätän jotain asioita tässä sit kokonaan sanomatta kuin otan sen riskin että ihan paskaa jauhan, mut jos mua lukee vaikka joku endokrinologi tai muu kuka tietää paremmin ja enemmän, niin oikaiskaa mut sitten, please? :)

Gonadotropin-realeasing hormone: Hormoni, jonka tehtävä on saada FSH ja LH liikkeelle ja ainoa, jolle en löytäny pätevää suomennosta. Ennen murkkuikää ei GnRH:ta juuri ole kropassa mut puberteetti laukasee sen tuotannon. (Sen takia ennen puberteettia identifioituneille annetaan GnRH-blokkereita.) Ketjun loppupäässä olevat estrogeeni ja androgeeni sit vastaavasti kertoo aivolisäkkeelle että pitääkö GnRH tuotantoa lisätä vai laskee – vai onko ihan sopiva just sillä hetkellä. Ero miesten ja naisten välillä on että miehillä erittyy pulsseina koko ajan ja naisilla vaihtelee kuukautiskierron mukaan, sillai et yks iso piikki on just ennen ovulaatiota. On myös huikeeta että tää on yksin vastuussa tosi monimutkaisesta systeemistä: munasolun kehittymisestä, ovulaatiosta ja keltarauhasen muodostumisesta naisilla.. ja miehillä vähän yksinkertasemmin: mällin tuotannosta. On ne miehet vaan niin yksinkertasia. ;)

Follikkelia-stimuloiva hormoni eli follitropiini (follicle-stimulating hormone): Tarkotus on hallita kehityksellistä kypsymistä ja lisääntymistä, yhdessä LH:n kans. Miehillä rooli on olennainen spermantuotannon alkupäässä (käynnistää eka meioosi) ja toinen rooli on lisätä androogeenia sitovan proteiinin (ASP) tuotantoa Sertolin soluissa. Naisilla pointti on saada munasolu kehittymään ja kypsymään, pitää huolta follikulaarivaiheesta.

Luteinisoiva hormoni eli lutropiini (luteinizing hormone): On sekä miehissä että naisissa välttämätön osa lisääntymiskykyä.

Naisilla LH sitoutuu theca soluihin munasarjoissa ja aiheuttaa androstenedionin ja testosternonin tuotantoa (estrogeeniä varten). Myös munasolun kypsyessä, se aiheuttaa piikin tän hormonin tasossa, joka käynnistää ovulaation. (näytti olevan erimielisyyksiä että miten toi mekanismi tarkalleen ottaen toimii.) LH myös pitää huolen että luteaalinen toiminta pysyy koko kierron viimeset kaks viikkoo – ja jos hedelmöitys tapahtuu se korvautuu erilaisella mut hyvin samantyyppisellä hormonilla, jota uus istukka erittää.

Miehillä LH sitoutuu Leydigin soluihin kiveksissä. Noi solut sitten tuottaa testosteronia ja tähän tarvitaan se ASP, joka kuljettaa teston Sertolin soluihin, joissa se muunnetaan viis kertaa tykimmäks androgeeniks: dihydrotestosteroniks (DHT). LH sääntelee suurelta osin (hiukan myös FSH vaikuttaa) teston tuotantoa.

Androgeeni (androgen): On vastuussa miehisten piirteiden kehityksestä ja ylläpidosta, sitoutumalla androgeenireseptoreihin. Tarkottaa siis arkikielessä että vastaa kehon maskulinisoinnin lisäks siitä että heppi seisoo. Hämmentävää kyllä, on myös kaikkien estrogeenien edeltäjä. Testosteroni on tunnetuin androgeeni, mutta ton ylempänä mainitun DHT:n lisäks on sit vielä androstenedioini, josta muodostetaan testosteronia. Eli androstenedioni -> testosteroni -> DHT, muuntosuunta ja samalla ”tehokkuusjärjestys”.

Testosteroni (testosterone): Tunnetuin androgeeni ja tärkein mieshormoni, jota syntyy siis LH:n hallinnassa Leydigin soluissa, josta sitä kulkeutuu ASP:n avulla myös Sertolin soluihin, joissa siitä tehdään DHT:tä. Sekä testo että DHT sitte taas kulkeutuu kiveksissä sinne missä sperma tuotetaan. Sen tuotantoon tarvitaan myös ylempänä mainittua FSH:ta. Jos testotaso on matala erittyy ensin GnRH:ta, jonka seurauksena taas LH:ta ja FSH:ta, mikä johtaa testotuotannon nousuun. Arviolta 0.3% muuntuu estradioliks.

Estrogeeni (estrogen): Tärkein naishormoni, joka sitoutuu estrogeenireseptoreihin ja on vastuussa lisääntymisjärjestelmän ylläpidosta ja sääntelystä, sekä aiheuttaa toissijaset sukupuolipiirteet. Kolmea eri tyyppiä, kuten alla näkyy. FSH on pääasiassa vastuussa tuotannon sääntelystä. Ensin kolesterolista tehdään androstenedioinia, josta muodostuu joko estronia tai testosteronia(!), joista puolestaan myöhemmin muunnetaan estradiolia. Miehissä estrogeeni vaikuttaa siittiöiden kypsymiseen ja saattaa olla olennainen terveen libidon ylläpitoa varten.

Estroni (estrone, E1): Se estrogeeni, jota on vähiten. Estroni on karsinogeeni [whaaaat!??] mutta siitä muodostetaan estradiolia. Estronista muodostetaan estronisulfaattia, jota varastoidaan ja voidaan siitä edelleen sit tehdä estradiolia.

Estradioli (estradiol, E2): Ensisijainen naisten sukupuolihormoni. Olennainen lisääntymiselinten kehitykselle ja ylläpidolle mutta vaikuttaa myös moniin kudoksiin, kuten luuhun. Estradiolia syntyy erityisesti munarakkulassa, mutta sitä muunnetaan myös progesteronista, testosteronista ja estronista. [kaikki tiet vievät Roomaan vai?]

Estrioli (estriol, E3): Syntyy suurina määrinä raskauden aikana, istukan erittämänä.

Progestogeni (progestogen): Keltarauhashormonin edeltäjä, joka sitoutuu ja aktivoi progesteronireseptorin. Erittyy munasarjoissa / istukassa. Koska liittyy raskauteen (jonka takia nimikin) niin käytetään sen takia monissa (huom. ei kaikissa!) e-pillereissä. Kuten androgeenit ja estrogeenit omien reseptoreidensa kautta, progesteroni laskee FSH ja LH tuotantoja, aktivoimalla oman reseptorinsa. Käyteään myös antiandrogeeninä (vrt. syproteroni-asetaatti ja spironolaktoni).

Progesteroni, eli keltarauhashormoni (progesterone): Olennaisin osuus on raskauden kans, sen takia joskus jopa kutsutaan ”raskaushormoniks” mutta on muitakin tarkoituksia. Progesteronireseptoria herkistää estrogeenit omien reseptoreidensa kautta, jolla on olennainen osa rintojen kehityksessä. [että nii, vaikka väittivät ettei vaikuta!] Lisäks Wikipediassa oli joku Etelänavalle asti ulottuva lista kuinka vaikuttaa kaikkeen mahdolliseen, en jaksanut ees alkaa lukemaan, mutta paljon asioita. Suurin osa liittyen naisten / sikiön kehitykseen.


”Miten se tapahtuu naisilla”

[Wikipedian graafi, havainnolistaa]FSH vastaa siitä että munasolu kehittyy (follikulaarivaihe, kierron päivät 1 – 14) ja kun se on tarpeeks iso se itse puolestaan sylkee ulos tajuttoman määrän estradiolia, joka puolestaan aktivoi aivolisäkkeen joka puskee taas hirveen piikin luteinisoivaa hormonia. LH piikki kestää 24h – 48h ja se puolestaan laukasee siis ovulaation ja erittää ison määrän keltarauhashormonia, jotta kohtu on valmis hedelmöitystä varten (luteaalivaihe, kierron päivät 14 – 28). Eli päivän 14 huudeilla on siis samaan aikaan piikki kaikissa kolmessa: FSH, LH, estrogeeni, että jos joku ihmettelee miks voi nuppi olla vähän sekasin, niin siks. :D Luteaalivaiheessa kehittyny keltarauhanen aiheuttaa vielä toisen piikki estrogeenissa about viikon jälkeen ovulaatiosta. Keltarauhasen säilymisen ehtona on FSH ja LH tasojen lasku, joten se pitää huolen että sen piikin jälkeen ne on ihan pohjalukemissa. Kohti kierron loppua estrogeeni ja progesteroni tasot putoo kans, ja homma päättyy menkkoihin ja pieneen FSH piikkiin, joka saa uuden munasolun kehityksen alkamaan.

”Miten se tapahtuu miehillä”

Speramtogeneesi alkaa kahdesta solusta, joista toiset jää paikoilleen jotta varastot täyttyy uudelleen ja toisista muodostuu ensisijaisia spermatosyyttejä. Ne speramtosyytit sitten käy läpi meioosin ekan vaiheen, jonka käynnistymseen FSH liittyy ja jolloin jokaisen kantama kromosomimäärä puolittuu (46 -> 23) ja niistä tulee toisisijaisia spermatosyyttejä. Ja edelleen toisen meioosin jälkeen kun ne jakautuu tuosta edelleen (tällä kertaa kromosomien määrä ei puolitu) muodostaakseen spermatidejä. Spermatidit sitten muuntuu spermiogeneesin jälkeen ihan siittiöiks.

[Kumpikin tosi tiiviitä ja ”yksinkertaistettuja” versioita, verrattuna kuinka monimutkasesti olisin voinu kirjottaa ne. :D]


Eli lyhyesti:

Miehillä LH aktivoi soluja kiveksissä, jotka alkaa tuottamaan testosteronia, josta osa kuljetetaan erilaisiin soluihin ja siitä tehdään dihydrotestosteronia, joka on 5 – 10 kertaa tehokkaampaa. FSH pitää huolen että on androgeenia sitovaa protskua, joka kuljettelee sit testoa ja DHT:tä ympäriinsä, myös sinne missä sperma tehdään. Siittiöt alkaa parista solusta, jotka jakautuu kahtia (ensimmäisen vaihe on FSH:n käynnistämä) kunnes saadaan siittiöitä.

Naisilla FSH käynnistää kierron alussa (menkkojen lopussa) uuden munarakkulan muodostuksen. Kun munasolu on rakkulan sisällä kehittyny tarpeeks, se poistuu sieltä, antaa estrogeenipiikin. Estropiikki puolestaan aiheuttaa terävän nousun LH tasossa (24h – 48h) ja käynnistää ovulaation. Tän jälkeen progesteronin taso puolestaan nousee, muut laskee, jotta valmistaudutaan hedelmöitykseen. Estro ponnahtaa vielä useamman päivän päästä yhden kerran. Jos luteaalivaiheen loppuun mennessä ei mitään tule munasolulla vastaan, vuodetaan se ulos ja pieni piikki FSH tasossa alottaa kaiken taas alusta.


Miten kaikki tää liityy hormonikorvaushoitoon / e-pillereihin:

Noin. Ei ollut monimutkaista, eihän? ;) No oli niin helvetin monimutkaista ainaki yrittää tajuta toi kaikki, kun jotenki niin hankalasti selitetty, ihan sama lukeeko suomeks vai enkuks ja mistä tahansa... mutta mielestäni en nyt tehnyt virheitä. No miksi toi pitkä esipuhe sitten ennenkun puhun hormonihoidoista? Koska nyt sen voi tajuta että mitä meille tehdään. (pätee myös biotyttöihin, jotka on hormonaaliehkäisyllä!)

 

Eli, koska GnRH on vastuussa yksinään FSH ja LH tuotannosta, koska se akseli on:

hypotalamus – GnRH –> aivolisäke – FSH & LH –> androgeeni / progesteroni –> testosteroni –> estrogeeni

Ja:

testosteroni / estrogeeni -> hypotalamus – GnRH -> ...

 

Niin sen takia transtytöille siis pelkän estrogeenin lisäks sitä antiandrogeenia, jotta tiputus testosteronissa ei aiheuta GnRH piikkiä, johtaen FSH ja LH tasojen nousuun ja edelleen teston tuotantoon. Sen takia mun verikokeiden tuloksissa oli hyvä että FSH ja LH oli matalat. Nyt mä en kaipaa niitä, jotta ei testoa synny. Meille annetaan estradioli-valeraattia (E2) (tai -hemihydraattia) 2mg – 6mg, koska se puolestaan on tykimpää ku etinyyli-estradioli (EE2), koska se on valmiiks E2-muodossa, mutta ongelma on ollu aiemmin, että se palaa liian lujaa ja vaan arviolta 5% imeytyy oikeesti. Sen takia se on nykyään joko sitä valeraattia tai hemihydraattia – sellasena yhdisteenä meille erittyy sitä siitä pitkään ja tasaisesti, hyvällä imeytymisprosentilla. :) Yleensä biotyttöjen e-pillereissä on 20 mikrogrammaa etinyyli-estradiolia, joka imeytyy hirveetä tahtia mutta myös hyvällä prosentilla. Juju on siinä että EE2 saavuttaa huippunsa kahdessa tunnissa ja sit taso laskee räjähdysmäisesti, kun taas E2:ta käyttämällä se taso nousee pikaisesti ja sit se laskee hitaasti (jotain tyyliin 10%? 12 tunnin sisällä), joten jos mäkin otan esimerkiks 12h välein suurin piirtein mun pillerin, niin mun estrotaso on koko ajan ”vakaa”. Se että miks meillä transtytöillä on satakertainen määrä (2 000 – 6 000 mikrogrammaa) estradiolia vs. biotytöt, johtunee joko siitä ettei meillä oo omaa tuotantoa tai sit se liittyy edelleen niihin imeytymisjuttuihin.

Spironolaktoni ja syproteroni-asetaatti tulee sit kuvioon paitsi siinä että ne estää siis androgeenituotantoa, eli iskee testosteronin lähteelle kun edes sitä josta testo tehdään ei synny lähes ollenkaan. Mutta lisäks ainakin spiro on myös heikko progesteroni, eli aiheuttaa keltarauhashormonin tuotantoa. Syprosta en oo ottanu kyl valitettavasti nii paljo selvää ku olivat niin sitä mieltä että ei sovi mulle (koska isompi mahis aiheuttaa depressiota). Mut OK. Sypro on tehokkaampi antiandrogeeni, mut sen vaarat on suuremmat, kuten veritulpat ym.. Josta puheenollen muuten, koska E2:n ja EE2:n luonne on erilainen, niin biotytöillä on suurempi riski veritulppaan – etenki jos polttaa. Rintasyöpään meillä on yhtä riski iso niiden kans, ja siltikin meillä on pieni riski myös eturauhassyöpään, joskaan ei niin iso ku biopojilla on. Se taas meinaa, että meitä trans* hoitavien terveysalan ihmisten pitäis tietää ja tuntee et mitä kaikkee tähän vähän erikoiseen juttuun liittyy myös siltä kannalta. Me tarvitaan vähän erityisempää asiantuntemusta esim. taudinkuvan dignosoinnissa, meiän hormonihoitojen takia.

Mä en tiiä johtuuko vehkeen toimintakyvyn lasku sit vastaavasti estradiolista, antiandrogeenista vai progesteronista, vai kaikista osittain tai yhteensä, mutta vois ajatella että sekin vaikuttaa ku FSH ja LH on matalalla, niin koska ne on olennainen osa järjestelmää, niin ei ihme jos lakkaa jöpöttämästä. Eli me kaikki trans* ollaan siis biologisesti ihan päin helvettiä. :D Mutta se on myös todistetusti ainoa keino auttaa meitä. [Siihen ei ole todisteita tän jutun lähteissä, mutta oon julistanut sotani ja aion sen viedä loppuun, artikkeleita on vielä luettavana...]

Mutta se paljon puhuttu bikalutamidi – tai no en tiiä puhuuko kukaan muu ku minä – toimii taas eri osassa tota ketjua. Bika iskee niihin androgeenireseptoreihin siten että se estää androgeeniä sitoutumasta, eli ei sen tuotantoa. Siten kropassa on androgeeniä kierrossa, mut se ei sitoudu reseptoreihin ja aiheuta teston tuotanota. Mä en oikeesti tiiä että mitä siitä voi seurata, jos veressä on tajuton määrä androgeeniä.. voin tutkailla asiaa ja lisätä sen tähän jälkikäteen. :) Mutta se on siis se ero sypron ja spiron sekä bikan välillä. Ja sen takia bika on täysantiandrogeeni, eli se tappaa teston tuotannon kokonaan, jonka takii sitä käytetään eturauhassyövänkin hoidossa. Mutta sitä ei sais käyttää ilman progesteronia (en muista nyt just miks) hormonihoidoissa.

Jännintä kaikessa on se, että biotyttöjen pillerit on yhden sortin systeemin sekottamista ja biologiaan kajoamista nekin. Tiiän yhden ystävän, jonka pillereissä ei esimerkiks ollut lainkaan puhdasta progesteronia kuten yleensä yhdistelmäehkäisypillereissä, vaan sen sijaan siinä oli... syproa! WTF!? Siis sillä oli samaa ainetta ku mitä jotkut transtytöt syö? Eikä ollu kovin paljon vähempää ees. :O En muista enää että mitkä määrät liittyy mihinki merkkeihin, mut Yasmine, Mercilon ja Marvelon on mun ystäväpiirissä varmaan yleisimmät ja jossain oli 20µg estroa ja joku määrä progea ja jossain jopa pelkkää estroa(??).. ja sit on tietysti minipillerit, joissa on taas vain progea. Voisin kuvitella et progesteronin vaikutus on ainaki se että ku sitä tulee ulkopuolelta, niin kroppa luulee että se munasolu on matkalla tai kohdussa odottamassa hedelmöittymistä, jolloin ei irtoo uutta (tai ees kehity) mutta se miten estro estää yksinään en tajuu...? [ainaka enää neljältä aamuyöllä.. :D]

Musta on hassua, että ku sanotaan että sikiön kehitysvaiheessa kaikki on ensin fyysisesti tyttöjä mutta sitten Y-kromosomi iskee kuvioon ja (tyypillisesti) aiheuttaa peniksen ym. kehityksen, niin hormoneissa se on "toisinpäin" -- androgeeni edeltää estrogeenejä, jopa tytöillä. :D Miten ihminen vaan voi olla näin hämmentävä olento!?...

 

* Tähtisimmu *

 

Follikkelia-stimuloiva hormoni, follitropiini
lyhenne biomiehet kiertovaihe bionaiset yksikkö
S -FSH 0.7 - 11.1 follikulaarivaihe 2.8 - 11.3 U/l
    ovulaatiovaihe 5.8 - 21.0 U/l
    luteaalivaihe 1.2 - 9.0 U/l
    post-menopaussi 21.7 U/l

 

Luteinisoiva hormoni, lutropiini
lyhenne biomiehet kiertovaihe bionaiset yksikkö
S -LH 1.8 - 8.6 follikulaarivaihe 1.1 - 11.6 U/l
    ovulaatiovaihe 17.0 - 77.0 U/l
    luteaalivaihe <14.7 U/l
    post-menopaussi 11.3 - 40 U/l

 

Estradioli
lyhenne biomiehet kiertovaihe bionaiset yksikkö
S -E2 0.03 - 0.2 follikulaarivaihe 0.08 - 0.3 nmol/l
    ovulaatiovaihe 0.25 - 1.6 nmol/l
    luteaalivaihe 0.15 - 1.01 nmol/l
    post-menopaussi <0.2 nmol/l

 

Muut
nimi lyhenne biomiehet bionaiset yksikkö
prolaktiini S -PRL 50 - 300 50 - 500 mU/l
testosteroni S -Testo 10 - 38 0.4 - 2 nmol/l
alaniini (maksa) P -ALAT <50 <35 nmol/l
kreatiniini (munuaiset) P -Krea 60 - 100 50 - 90 µmol/l
kalium 3.5 - 5.2 mmol/l
natrium 136 - 145 mmol/l
d-vitamiini P -D-25 >50 nmol/l
kokonaiskolesteroli fP -Kol <5.00 nmol/l
kolesteroli, hyvä fP -Kol-HDL >1.00 nmol/l
kolesteroli, huono fP -Kol-LDL <2.50 nmol/l
triglyseridi fP -Trigly <2.00 mmol/l
tyroksiini P -T4-V 11 - 22 pmol/l
tyrotropiini P -TSH 0.3 - 4.2 mu/l

[Selkeesti riippuu hiukan että mistä kattoo, että mitkä viitearvot on annettu, mutta melko yhteneväiset noi näkyy olevan kaikkialla kuitenki.. :) Ja ihan paskaa ku kaikenmaailman eri yksikköjä taas ja muuteka tajuu kemiasta yhtään mitään! :D]

http://huslab.fi/ohjekirja/2507.html

http://huslab.fi/ohjekirja/1366.html

http://huslab.fi/ohjekirja/2265.html

http://www.terve.fi/70880-follikkelia-stimuloiva-hormoni-s-fsh

https://en.wikipedia.org/wiki/Estradiol

http://www.hgh-pro.com/hormones.html

 

Lähteet:

http://www.hemingways.org/GIDinfo/

http://www.hemingways.org/GIDinfo/hrt_ref.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Androgen

https://en.wikipedia.org/wiki/Gonadotropin-releasing_hormone

https://en.wikipedia.org/wiki/Testosterone

https://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen

https://en.wikipedia.org/wiki/Estrone

https://en.wikipedia.org/wiki/Estradiol

https://en.wikipedia.org/wiki/Estriol

https://en.wikipedia.org/wiki/Progestogen

https://en.wikipedia.org/wiki/Progesterone

https://en.wikipedia.org/wiki/Prolactin

https://en.wikipedia.org/wiki/Steroidogenesis

https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003710.htm

https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003708.htm

https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003707.htm

http://www.bumc.bu.edu/endo/clinics/transgender-medicine/guidelines/

http://www.transgendercare.com/medical/hormonal/hormone-tx_assch_gooren.htm

http://press.endocrine.org/doi/pdf/10.1210/jc.2009-0345

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09513590.2012.662547