Oon alkanut tässä viime aikoina kelailemaan sellasta juttua, että kun lähes kaikissa tutkimuksissa, joita oon tähän mennessä lukenut transsukupuolisuudesta / sukupuoli-identiteetistä (lähes kaikki listattu tän merkinnän lopussa) on aina mainittu se, että kumpi kätisiä henkilöt on olleet, jos kumpikaan. Monissa on sitten jotenki tavalla tai toisella tullut ilmi, että sukupuoli-identiteetiltään normatiivisesta eroavat on paljon useammin molempikätisiä, niin osa tutkijoista on pitänyt sitä merkittävänä juttuna, siten että se jotenki antais viitteitä siihen suuntaan että sellaiset aivot on tosi ainutlaatuisesti kytkeytyneet ylipäänsä. Ja siinä vois olla sitten vastaavasti taas jotain lähtökohtaa että mistä lähtee purkamaan tätä poikkeuksellista ilmiötä neurologisesta näkökulmasta.

Niin, niin siis se mitä oon alkanut kelaamaan on se, että olenko mä itse jotenki vaan elänyt sitten oikeakätisen elämää samalla tavalla kun elin monta vuotta sitä pojan elämää; että ”otin vain sen mitä tuli” enkä jotenki osannut edes ajatella, että vois olla ristiriitaa, joka osaltaan vois selittää kaikkea pahaa oloa ym.. Mä nyt kerron taas eka vähän tieteellistä taustaa – älkää pelätkö, ihan lyhyesti vaan niille, joita kiinnostaa ja skeptikoille, jos vähän helpottais. ;)

Ensinnäkin, en jaksa alkaa kaivamaan lähdettä siihen että aivokurkiainen (se pieni juttu aivolohkojen välissä) on stereotyyppisesti eri kokoinen tytöillä ja pojilla; tytöillä isompi. Tän piikkiin on laitettu esimerkiks vasemman ja oikean helppo sekoittaminen. Tää tuntuu olevan nykyään jo niin yleisesti tunnettu ja hyväksytty homma (siis sen systeemin koko, ei toi suuntien sekoittaminen), että sen takia en nyt jaksa alkaa mitään tutkimusta kaivaa taustaks. Sori. :D

Toiseks, kuten tossa aiemmassa kirjoittamassani jutussakin selostin, niin melko yleisesti ollaan myös sitä mieltä että aivot ja keho kehittyy eri aikoihin kohdussa sukupuolisesti – riippumatta toisistaan tavallaan, joka voi monien mukaan aiheuttaa sen että kehon biologia / fysiologia ja aivojen rakenne / neurologia ei vastaa sukupuolisesti yksiselitteisesti toisiaan. Tää on mulle vähän hämärä itsellekki että onko sitä nyt varsinaisesti aukottomasti, eksklusiivisesti todistettu, mutta ainakin se on melko vahva konsensus mun ymmärtääkseni asiasta.

Ja kolmanneks, monissa noista mun lukemista ja listaamista tutkimuksista päädytään siihen, että transsukupuolisuus saattaa poikkeamana / ilmiönä ollakki jonkinlainen kokonainen järjestelmä / rakennekokonaisuus neurologisesti, sen sijaan että sille olis tavallaan yksittäinen selittävä tekijä; että vois osoittaa aivoista vaan suoraan sellasen kohdan että ”tossa! toi tekee tästä henkilöstä transsukupuolisen.” Ja tähän siis usein liitetään sitten se kätisyys juttu, että sen takia molempikätisyys saattais myös olla yleisempää sellaisen sukupuoli-identiteetin kanssa syntyneiden keskuudessa. Että se ainutlaatuinen, poikkeava aivojen rakenne on selitys sille, että edes se oikean ja vasemman keskinäinen toiminta ei ole ”keskivertoa”.

Noniin. Ja se siis, mitä aloin miettimään itseni kohdalla tosiaan, että oonko vain tietämättäni sitten vaimentanut tuon ”kyvyn” itsessäni, kun mut on tavallaan kasvatettu oikeakätisenä, ihan kuin mut on kasvatettu poikana.

Aloin sitten tossa muutama viikko sitte tekemään monia asioita vasenkätisesti – kynnethän on tietysti tullut opeteltua lakkamaan, viilamaan ja hoitamaan muutenki molempikätisesti jo yläasteella ;D – kuten tiskata, kaataa vettä, annostella kahvin / mausteet / ym., voidella leivän, haravoida, etc.. Pakko sanoa, että ei mikään noista ole niin vaikeaa, kun olisin luullut että se nyt sitten on sillä ns. väärällä kädellä. Tää ei nyt sitten ole taas ollenkaan mitään sellasta että haluan väkisin olla jotenki helvetin erikoinen tai jotain, for the record. Ja senpä takia myönnän että en esimerkiks vois kuvitella meikkaavani vasurilla – tosin en ole kokeillut! Esimerkiks jalkojen höyläyksessä vaihdan aina vastakkaisen puolen käteen höylän, koska se helpottaa ku joutuu sheivaan kaikki kaulasta alaspäin… mutta se ei ehkä oo ihan niin hienomekaanista sit kuitenkaa ku vaikka meikkaaminen.

Mä oon nyt sitten vähän torn että mistä tää kaikki johtuu. :o Eihän se vasen käsi nyt siis todellakaan ole yhtä vahva noissa asioissa ku oikea ja jotenki joutuu ajattelemaan uudestaan esim. tiskatessa että mitäs mä nyt teen ja millä, mut sit ku se ”mode” menee päälle, niin kaikki sujuu ihan hyvin. Mun mielestä on muitakin vaihtoehtoja, ku vaan se että oon molempikätinen. Esimerkiks oon monta vuotta harjotellu jo soittamaan rumpuja sillai että kädet ei mee ristiin, vaan vasen soittaa kaikkee mikä on vasemmalla ja toisinpäin. Ja monesti vaihtelen basarijalkaakin kun poljen vaan yhtä. Voiko tää olla vaikuttanu siihen että mun aivot on notkeemmat vasen – oikea suunnassa? Toinen vaihtoehto on se että sen vahvan käden ja heikon käden ero ei ylipäätään ole niin iso kun mitä yleisesti luullaan. :o Eli, mitä jos tää päteekin moniin ihmisiin, mutta kukaan ei vaan lähde kokeilemaan kun on opetettu että ”sä oot oikeekätinen” – ihan kuten opetetaan että ”sä oot tyttö” tai ”sä oot poika”! Eihän silloin synny sellasta mielikuvaa, että vaihtoehtoja on. Jos sille – mulle jo melkein legendaariseks muodostuneen esimerkin? :D – sokeallekki hoetaan että ”sä oot sokee” nii eikai se osaa toivoa näkökykyä, vaikka se olis (lääke)tieteellisellä interventiolla mahdollista toteuttaakki! :o Mun mielestä hormonien piikkiin ei voi laittaa tota mun kätisyys juttua, koska ne ei oo voinu vaikuttaa mun mielestä vielä niin paljo näin lyhyessä ajassa… mutta siitä päästäänki seuraavaan:

Jos transsukupuolisuus liittyy jotenki molempikätisyyteen ja jos transsukupuolisuuden (ainakin osa)tekijä on se ristiin kehittynyt neurologia vs. bio- / fysiologia (joka mahdollisesti voi johtua ylimääräisestä / puuttuvasta testosteronipiikistä sikiön kehitysvaiheessa) niin silloinhan hormoneilla vois olla merkittävä vaikutus paitsi aivojen kehitykseen, myös niiden toimintaan – niinkin voimakas, että se notkeuttaa kätisyysasioissa? Jos feminiiniset aivot maskuliinisessa kropassa tai vastoin päin edesauttaaki sitä että kehon hallinta on ”more fluid” ja se selittääki kaiken tän. Meinaan sitä, että jos noin olis, niin jos hormonit muuttaa aivojen neurologiaa, niin voisko esim. bio* molempikätisyyttä parantaa syöttämällä sille ”väärää” hormonia? :o

Liikutaan taas niin jännän äärellä että voi jeesus! :D Mutta nää on oikeesti kaikki sellasia asioita, joihin meillä ei oikein kellään oo vastauksia. Transsukupuoliset voi omilta osiltaan ehkä antaa infoa subjektiivisista kokemuksistaan / fiiliksistään, mutta ei se muuta sitä että toisen yksilön pään sisään on mahdoton päästä kokemaan kaikkea – joka ehkä on hyvä(?)… [mun ei olis ikinä pitäny kattoo esim. Matrix-leffaa… :D]

Mä nyt jatkan kuitenkin tuota mun vasemmalla puolella tekemistä ja katotaan että kehittyykö se ja jos niin kuinka nopeasti ja missä asioissa. Tosin nythän ei tiedä että kehittyykö se vaan tekemisestä vai estrojen vaikutuksesta. ;D Ja ei tarvii pelätä, ei tästä ole tulossa edelleenkää mitään tieteisblogia; mutta pitää sitä joskus (yrittää? :D) ottaa tälläsiä vakavampia kirjotuksia tänne, jos vaikka muutaman skepsis-tyypin pää kääntyis (mielellään ylösalaisin ;P)...

[Ja jos kertaakaan pääsi mun oikoluvun ohi lipsahtamaan "aivo" kirjoitettuna "avio" niin anteeks! :D]

* Tähtisimmu *

[Tästä ketterästi osaan II]

[Tai suoraan osaan III]