Joo, siis osittain nyt päällekkäin parinkin aiemman kans, mutta ajattelin, että teen ihan omistetun lyhyen artikkelin tästä, että kun kerran niin paljon mesoan aiheesta, niin tuntuu jotenki aiheelliselta sitten tarjota se oma näkemys rakenteisesti kokonaiuudessaan tausta(tue)ks.

Eli se on jo sanottu aiemmin, että biologisia sukupuolia on neljä:

uros = yksilö, jolla on selkeästi biologisesti urokselle tyypilliset elimet

naaras = yksilö, jolla on selkeästi biologisesti naaraalle tyypilliset elimet

intersukupuolinen = yksilö, jonka sukupuoli on epäselvä ja siinä on tyypillisiä elimiä kummastakin muusta sukupuolesta

sukupuoleton = yksilö, jonka sukupuoli on epäselvä eikä siinä ole selkeästi havaittavissa kummallekaan sukupuolelle tyypillisiä elimiä

Kromosomaalisesti yksilö voi olla: XX, XY, XXX, XYY, XXY tai XXYY. (Kyllä, kaikki noi on mahdollisia poikkeamia)

On todistettu että aivot ja keho kehittyy kohdussa eri aikaan[1] joten se voi mahdollisesti näytellä omaa osuuttaan siinä, miten aivot sukupuolittuvat, ja miten sitä kautta sukupuoli-identiteetti muodostuu.

Biologisen sukupuolen mukana tulee tiettyjä luontaisia ominaisuuksia, kykyjä, taitoja ym., joiden esiintyvyys on painottunut biologisen sukupuolen mukaan. Esimerkiks, on ihan yleisesti tiedossa, että useimmiten biologisen naisen lihasvoima / -massa (myös potentiaalinen) on pienempi kuin biologisen miehen. Mutta tämä ei ole poikkeukseton sääntö, vaan on monia biologisia poikia, joiden lihasvoima / -massa (edes potentiaalinen) ei voi koskaan saavuttaa sitä kuin taas jollain tietyillä biologisilla tytöillä. Eikä tarvii siis puhua edes mistään poikkeamista.

Samoin on todennäköisempää että neurologisesti pojalle kehittyy hyvä näkö kauas, mutta kapealla näkökentällä ja tytölle taas päinvastoin (joo, oon lukenut Hormonien Sota -kirjan :D) mutta jälleen kerran se ei tarkoita, etteikö asia vois olla päinvastoin.

Tää on helpoin käsittää jokaisen, joka on koskaan pelannut mitään (huom. nörttilajitoverini, ei tarvii olla RPG) peliä, jossa valitaan hahmoja / hahmoluokkia, joille arpoutuu sitten kaikki kyvyt, ominaisuudet, taidot, etc.. Helppo ajatella samoin, että todennäköisyys että biologiselle tytölle arpoutuu lihasmassa / -voima (potentiaalinen), joka ylittää merkittävästi alimmat biologisen pojan samat arvot, on vaikka [1% - 15%]. Tai mitä tahansa, minä osaa noita prosentteja enää heittää, mutta pointti varmaan tulee selväks. Samoin sit joku matemaattinen / avaruudellinen hahmotuskyky neurologiselle tytölle tai verbaalinen ylivertaisuus neurologiselle pojalle, ja niin edelleen.

Eli: On olemassa feminiinisiä ja maskuliinisia ominaisuuksia -- ”traits” koska suomenkielestä en keksi yhtä pätevää sanaa. Niiden esiintymistodennäköisyys riippuu biologisesta ja neurologisesta kehityksestä. Tietyt ominaisuudet ilmenee suuremmalla todennäköisyydellä esim. neurologisesti vahvasti maskulinisoituneissa aivoissa kun taas toiset biologisesti vahvasti feminisoituneessa vartalossa. Sukupuoli-identiteetti on osa identiteettiä, joka on jossain päin aivoissa oleva kokonaisuus, mutta joka ei myöskään poikkeuksetta täsmää aivojen neurologisen sukupuolittumisen kanssa, eikä vähiten sen takia, että se ei ole välttämättä yhtään sen yksiselitteisempi kuin biologinen sukupuoli. Huomioidaan vielä että on todisteita myös siitä että sukupuolen kokemus ei ole staattinen vaan vaihtuu[2] joillakin henkilöillä ei-tahdonalaisesti.

Että siinä. :) Mun käsitys sukupuolesta kokonaisuudessaan. En väitä mitään muuta oikeaksi, enkä kehota ihmisiä mistään muusta muuttamaan käsitystään, muuta kuin siitä että tulisi suvaita kaikkia, riippumatta siitä allekirjoittaako mitään tästä mun artikkelista. Edelleen, se että ei ymmärrä jotain ei mitenkään oikeuta yritystä tuhota se! Ihmisillä on taipumus sisäistää ainoastaan sellaista uutta informaatiota, joka myötäilee käsityksiä, jotka on jo omassa päässä.. mutta kaikkien kannattais pitää mielessä, että loputtomiin ei voi juosta faktoja pakoon. Joo, ei noi ookkaan mikään ainakaan vielä todistettua faktaa, mutta enemmän löytyy tutkimustuloksia sukupuolen moninaisuuden puolesta ku vastaan. ;)

* Tähtisimmu *

 

[1]Swaab D. F. 2004. Sexual differentiation of the human brain: relevance for gender identity, transsexualism and sexual orientation. Gynecol Endocrinol. 19:301–312

[2]Case L. K., & Ramachandran, V. S., Alternating gender incongruity: A new neuropsychiatric syndrome providing insight into the dynamic plasticity of brain-sex