Tässä kun on aina vähän väliä jos jonkinlaista vääntöä noista transihmisten oikeuksista ja vertailua siitä että missä meidän oma lainsäädäntö / käytännöt menee siinä, niin ajattelin tällä kertaa tuoda muutaman pointin esiin, joihin oon törmänny tässä lähiaikoina.

Ensimmäinen linkki on Euroopan vähemmistöjärjestön (ILGA) sivuilta kartta, jossa on havainnollistettu transihmisten oikeuksia prosentein: oletettu best-case scenario on 100% (jota, BTW, ei yksikään maista saanut). [Side_A_Rainbow_Europe_Map_ 2015_A3 - side_a_rainbow_europe_map_2015_a3_no_crops.pdf] Ja sitten tietyin painotuksin (jos kiinnostaa: [Side B-Rainbow Eurpe Index may 2015 - side_b-rainbow_eurpe_index_may_2015_no_crops.pdf]) on arvotettu jokainen EU-maa noihin prosentteihin. Jos alakoulumatikka on hallussa, niin aika nopeella erotuslaskutoimituksella huomaa että meidän oikeudet on lähempänä esim. Puolaa ku länsinaapuria. Mä sanoisin: Aika mielenkiintoista! Eikö? Jotenki jännä ajatella että täällä asenteet on lähempänä jotain maata satojen kilometrien päässä ku maata, joka on rajan toisella puolella? Eiku.. OHO! Tänä vuonna on parinkyt prosentin nousu ollu viime vuoteen verrattuna, kiitos uuden avioliittolain. :) Mutta transoikeudet valitettavasti laahaa, kuten näkyy siinä taulukon kolmannessa osiossa… Mutta hiljaa hyvä tulee…? Mut myös se että ylipäätään voi olla noin suppeaa ja ahdasta porukkaa edes olemassa, mikä näkyy kyllä koko Euroopan mittakaavassa aika hyvin! :( WTF, ihmiset, oikeesti!?

Enkä mä nyt voi oikeesti itsekään mennä väittämään ja muille tunkemaan kurkusta alas sitä että kyseessä on todistettavasti (luonnollinen) ilmiö (/ poikkeama), kun suurin osa vaatii jotain tieteellisiä todisteita ja niitä ei oo vielä ku muutama tutkimus ja nekin suuntaa-antavia... mutta eihän hei nyt mistään koskaan saakaan selvää jos asenne on valmiiks sellane vammasen pelokas ”no vittu eikä!” :o ? On kuitenkin edelleen paljon tutkimuksia, joissa on todettu kiistattomia neurologisia eroja trans* ja bio* välillä, jotka on olleet joissain jopa vielä täysin ainutlaatusia luonteeltaan, verrattuna bio* keskenään. Ja edelleen huom. että joissain tutkittavat ei olleet käyttäneet hormoneita lainkaan vielä. Mä en vaan voi ymmärtää mikä on ihmisten ongelma – ei ainostaan täällä vaan yleensä – että heti jos joku asia kovin paljon sotii jotain sellasta vastaan mikä on ollut oma käsitys vaikka vaan joitakin vuosia (saatika sit useampia) niin heti ollaan sillai et ”ei, ei toi voi olla noin!”

Jotenki vaan tuntuu, että miten on mahdollista että ihmiset on niin jumissa sanojen semanttisessa merkityksessä, että isä ei voi synnyttää tai äiti siittää? Eihän ne ole kuin vain sanoja! Pitääkö aina kaikki vääntää rautalangasta ja nyt sitten kehittää uusi sukupuolineutraali termi; joku ”äisä” tai jotain? :D Lisäks, miten on mahdollista että yksilön sisäisen identiteetin ja syvimmät tuntemukset voi ylikirjottaa joku järjestelmä, normit, yhteiskunta, kulttuuri ja vallitsevat stereotypiat? Eikö jokainen nyt parhaiten itse tiedä mitä on / miltä tuntuu? Miksi sen selvittämiseks pitää repiä auki koko menneisyys lapsuudesta nykypäivään, sisältäen kaikki koulukiusaamiset, hyväkskäytöt, pahoinpitelyt, alkoholistivanhemmat, perintöriidat, rahaongelmat, huumekuviot, (teini)huorauskuviot, pahoinpitelyt, mitä kullakin nyt sitten menneisyydessään onkaan. Niin kaikki ja neljään kertaan (sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä, psykiatri ja psykologi) ja sen perusteella sitten oikein annetaan lääketieteellinen diagnoosi, että ”kyllä, olet niin sairas, että annetaan sulle tällane diagnoosikoodi oikein, ihan niinku psykopaateille ja jakomielitautisille” – muuta ei puutu, ku olkapäähän tatuointi oikein leimaks, että ”ei, en ole aito tyttö / poika” ja sitte Ahvenanscwitzmaalle, kaikki meidät friikit, eiks nii? ;P Saatana.

Kyllä muakin epäillään edelleen, että oon väärällä polulla, mutta oon ite kelannu tän asian niin helvetin moneen kertaan ja joka kerta oon vaan päätynyt samaan: Tää ensinnäkin selittää jälkikäteen todella monta asiaa menneisyydestä, tää tuntuu luonnolliselta, oikealta ja aidolta; harmi että sitä ei voi toteuttaa siten että itse toteutukseen vois liittää samat adjektiivit… :( Mutta kuitenki. Jos kerran on jo todistettu että aivot ja keho sukupuolittuu eri aikoihin kohdussa, niin miten se ei jo riitä todisteeks ihmisille siitä, että on mahdollista että ne menee ristiin.

Selkeesti kyseessä on tietysti myös muoti-ilmiö, kuten aina käy. Kaikissa asioissa. Kyllä mä muistan ku goottityyli oli muoti-ilmiö, samoin ku nykyään on Insta, FB, Twitter, tubetus, vlogit, etc., etc.. Kaikille asioille tapahtuu se, mutta sellasen asian ku transsukupuolisuus noustessa muoti-ilmiöks, niin ei siinä mun mielestä tarvii pelätä sitä että se aiheuttais sen että joku ”korjataan turhaan” tai ”väärin periaattein” – kyllä siinä vaiheessa ku hiffaa sen minkälainen koettelemus se koko prosessi on, niin viimeistään tulee se sitte että tajuaa että joko se on se oma identiteetti tai sitten ei. Ei kukaan täyspäinen lähde vapaaehtoisesti tällaseen hommaan, vaan nimenomaan siitä hartaasta toiveesta, että se helpottaa ja että vois olla kokonainen. Tai sitten sama mutta ei hartaasta toiveesta vaan epätoivosta...

Ja siis muoti-ilmiö juttu tuli mieleen lähinnä siitä että kuinka paljon ollu tapetilla koko trans-asiat viimeaikoina – tosin ei todellakaan syyttä, koska niin vammasesti on asiat meiän laissa. Mutta siis löyty tällänenki tossa yks päivä: [Transihmisten oikeuksien pysähtyneisyyden tila – pakkosterilisaatiota 2000-luvulla?]

Niin tostakin huomaa sen että tarvetta onkin että nää asiat pysyy esillä, jos sitä kautta nyt sitten jotenki saatais ihmiset suvaitsevammiks ja tajuun että ei ole valintakysymys (paitsi ehkä luonnonvalinta, joka tiputtais meidät pois! ;D) ollenkaan... Ja että ollaan ihan tavallisia ihmisiä siinä missä kaikki muutkin. :) <3

* Tähtisimmu *