[Enpäs julkaissutkaan ihan seuraavana päivänä sit kuitenkaan... :D Huomasin että lukijoissa on tällä hetkellä selkee piikki tyyliin parin kolmen päivän välein ja päättelin älykkäästi että ehkä se johtuu siitä ku ollu just viimeaikoina pitkiä taukoja tossa julkasemisessa, niin päätin sitten lähtee ”varovasti” liikkeelle, eikä sillai että yhtäkkiä alan taas joka päivä julkaseen, ettei tuu ähkyä ihmisille...]

Tämän päivän aihe on kivasti sopiva harmaaseen synkkään sadepäivään [no eilen oli, ku kirjotin tän...] (josta kyllä ite oon aina tykänny) eli vaihdokkaiden silpominen. ;) Jotenki hauska ajatella, että vaikka sitä itselle koko transsukupuolisuus on täysin luonnollinen asia, jolle ei vaan ole löydetty varsinaista selitystä tai aiheuttajaa vielä, niin pakko myöntää ettei asioiden mekaanisessa fiksaamisessa ole juuri mitään luonnollista. ;D – sen enempää ku on kasvainten leikkaamisessakaan, jos nyt yhtään selventää tota pointtia. ;)

Nojoo. Minä ja mun helvetin hauska huumorini taas vauhdissa... Jotain hyvää tossa meidänki nykyisessä lainsäädännössä on. Nimittäin se, että ketään ei pakoteta mihinkään kirurgisiin operaatioihin; ei sen enempää kastraatioon ku mastektomiaan tai hysterektomiaan. Oon aiemmin selostanu jossain postauksessa että mun terapeutti aikoinaan soitti HYKSiin (jonne kaikki kirurgia on keskitetty) ja kyseli että mitkä on prosentit että tunto säilyy MtF-vaihdokkailla alapääkirurgian jälkeen ja sen mukaan ne oli antanut sellasen tiedon että yli 90% menettää kaiken tuntoaistin... mun mielestä on melko jännä että näitten papereitten mukaan asiat on ihan päinvastoin. Muutenki oli muutama tosi yllättävä tiedon palanen näissä. Mutta nyt asiaan (mulla on nää prologit aina vähän turhan pitkiä, tiietään. :D)

Yleistä: Heti alkuun tässä tietenki on tälläne tavallaan disclaimer että kerrotaan ettei millään menetelmällä voida päätyä täydellisesti toivottua sukupuolta vastaavaan lopputulokseen ja lisäks että mitään ei saavuteta kerralla. Ekalla käynnillä keskustellaan plastiikkakirurgin kanssa potilaan toiveista ja selvitetään leikkauskelposuus. Siihen voi vaikuttaa terveydentila, ruumiinrakenne (lihavat huom.!), oheissairaudet, aiemmat leikkaukset ja säännöllinen lääkitys. Lisäks arvioidaan kuulemma että ymmärtääkö potilas välittömät ja myöhemmät riskit. Sanotaan että ”Neurologisten tai psykiatristen sairauksien aiheuttamat käsityskyvyn rajoitukset tai päihderiippuvuudet vaikuttavat oleellisesti - - ” Sitte selitetään kuinka vaativia lantion, sukuelinten ja välilihan rekonstruktioleikkaukset on koska siellä on paljon itsenäisiä järjestelmiä. On suolimikrobeja ja altistaa haavainfektiolle jne., ei mitään yllättävää. Sitten yks mitä en ite ainaka tienny / tajunnu aiemmin: kerrotaan että alueelle kohdistuu paine vartalon sisäpuolelta ja ulkopuolelta, joka altistaa ihoa hiertymille. Sitten taas se tupakointi, että kuinka se huonontaa ihon verenkiertoa, kudosten hapettumista, jotka puolestaan lisää haavatulehdusten ja kudoskuolioiden riskiä. Ylipaino on iso tekijä myös. Sitten pelottavan realistinen lause: ”Hormonihoito ja leikkauksen jälkeinen vuodelepo aiheuttavat merkittävän laskimotukosriskin ja jopa kuolemanvaaran.” :o :( :/ :C 8\ Että kiva. Korjaus on – vähemmän yllättäen – sekä henkinen että fyysinen koettelemus ja sen onnistuminen edellyttää hyvää yhteistyötä. Duhhh? Lopputulos kun riippuu kaikista elämän osa-alueista siihen pitää valmistautua huolella. Jälleen, duhhh? ”Hyvä fyysinen ja henkinen kunto, tasapainoiset ihmissuhteet, leikkauksen optimaalinen ajoitus koulutuksen ja työn suhteen edistävät toipumista. Kotiutumisen jälkeinen aika ja siihen liittyvä lisääntynyt avun tarve tulisi myös ennakoida.”

[Siinä järjestyksessä ku papereissa, sen takia FtM eka]

FtM: Munasarjat ja kohdun poistaa gyne ja jos halajaa falloplastiaan myöhemmin niin suositellaan emättimen poistoa samassa yhteydessä. Toiveet vaikuttaa menetelmään: tahtooko vaan eroon naisellisista elimistä vai haluaako ihan neofalloksen. Ekassa klitasta muotoillaan ”mikropenis” (sic) ja jälkimmäisessä sitten rakennetaan ihan penis, niin lähelle ku pystytään. Kivespussi muotoillaan isoista häppäreistä kääntämällä ne toisiaan vasten. (:o) Proteesit asennetaan vasta toisessa leikkauksessa aikaisintaan 6kk kuluttua.

Falloplastia: Alkaa julmalla ja mieltä särkevällä lauseella: ”Neofallos ei ole penis, eli parhaimmillaankin rekonstruktiotulos on vaatimaton niin ulkonäön, tunnon kuin toiminnan suhteen.” :( Sitten se tieto mitä en tienny omasta kropastani: ”Biologisen miehen virtsaputkea ympäröivä paisuvainen edistää virtsaputken tyhjenemistä - - ” :O! Ai oikeesti vai!? Mä ihan oikeasti tiedän enemmän biotyttöjen anatomiasta / biologiasta ku biopoikien...! Ihosta rakennettuun ja bakteerien asuttamaan neouretraan kerrotaan aina jäävän hiukan virtsaa mistä seuraa jälkitiputtelua ja hajuhaittaa. :( Kivespussin kerrotaan tuntuvan jäävän usein liikaa jalkojen väliin, koska puuttuu se korkeussäätelymekanismi. Mutta sitten se hyvä uutinen: koska klitta jätetään koskemattomaks siihen neofalloksen alapuolelle, niin – ainaki mun ymmärrykseni mukaan – ei ole sitä vaaraa että tuntoaisti kärsis lainkaan. Vaikka tässä kyllä sanotaan että saattaa olla huonontunut alueen arpeutumisen myötä, mutta mä en ymmärrä miten se voi olla mahdollista jos ne ei edes koske siihen... Sitte jatkuu siihen että mainitaan että kun meiän kulttuurissa ei ole juurikaan ympärileikkauksia ja huomautetaan saunomis- ja uimahallikulttuurista, että kuinka kaikki tää vaikuttaa ulkonäkötavotteisiin. Peniksen ihotuntohermo voidaan kytkee alavatsan johonki haaroihin.

Penis voidaan rakentaa muutamalla eri tavalla.

Yhden kielekkeen menetelmä: ”Tavanomaisesti käytetty ”tube within a tube” [sic] -muotoilua, jolloin yhdellä rullalle käärityllä kielekkeellä rakennetaan sekä virtsaputki että ulkopinta.” Se mistä kieleke otetaan riippuu potilaan vartalotyypistä, yleensä nivusista, kyynärvarresta tai reidestä. Kyynärvarsikielekkeen verenkierto yhdistetään nivuseen ja tunto alavatsaan. Haittapuolena on se että kyynärvarresta jos otetaan iso siivu ihoa, niin se on melko näkyvä kohta ja lisäks kuulemma kylmä- ja tärinäarkuus kädessä. Nivuskieleke voidaan ottaa tän mukaan riittävän suurena vaan jos potilaalla on ohut roikkuva ihopoimu ja arpi jää piiloon nivustaipeeseen. Siihen kielekkeeseen ei kuitenka kulje tuntohermoa, joten peniksen suojatunto voi tän mukaan olla riittämätön jos toivoo erektioproteesia. Jos reiden ihonalainen rasvakudos on ohut ja karvaisuus ei ole esteenä, niin voidaan ottaa siitä tuntohermoineen kieleke mutta sitte tarvitaan ihonsiirre.

Kahden kielekkeen menetelmä: ”Kaksoiskielekefalloplastia on vuonna 2005 kehittämämme menetelmä, jossa neouretra rakennetaan kapeampaa nivuskielekettä käyttäen ja ulkopinta toisella nivusen tai reiden kielekkeellä.” Etuina edelliseen on huomaamattomammat ottokohtien arvet ja ” - - mahdollisesti pienempi kielekkeen reunakuolion, virtsaputken ahtauman ja virtsafisteleiden riski. Reisikielekettä käytettäessä tuntohermot yhdistetään alavatsan hermoihin, joten myöhempi erektioproteesin asennus on mahdollinen.” Haittana on reiden ottokohdan tuntopuutos ja ehkä hermosärky.

Kolmen kielekkeen menetelmä: Ollut yleisimpänä käytössä vuodesta 2010 ja nää nimittää sitä funktionaaliseks falloplastiaks, jossa käytetään nivuskielekkeitä ja molemmista reisistä käännetään nivustaipeen viiltojen kautta varrelliset hermotetut lihakset. Lihasten päälle tulee osaihonsiirre, joka harvoin tarttuu täydellisesti joten saattaa joutua tekeen useampaan kertaan. Tän erikoispiirre on lihakseen jäävä hermotus, joka mahdollistaa.. brace yourself.. peniksen tahdonalaisen liikuttamisen! :) Lihaksessa on myös välittömästi kipu- ja syvätunto. Väri on muita vaihtoehtoja tummempi sen ihonsiirteen ansiosta. Etuina ”vaikuttaisivat olevan” (sic) pienempi mahdollisuus kudoskuolioihin ja niiden ihme virtsafisteleiden määrä sekä huomaamattomat ottokohdat. Virtsaputken ulkosuu saattaa ahtautua ku ihonsiirteet arpeutuu, mutta se voidaan fiksaa myöhemmin. Sitte kryptinen lause: ”Osa potilaista on raportoinut, että lihasten liike voi luoda niin sanotun paradoksaalisen erektion ja mahdollistaa yhdynnän.” MIKÄ on ”paradoksaalinen erektio”? :D Ja onko sen vastakohta ”paradoksaalinen orgasmi”? ;) ”OOOOOAAAHHHhhehhheeiiiiiiimitävittua?” :D

Jälkihoidon kerrotaan kestävän useita viikkoja ja toipilasaika haavahoitoineen, arpihoito ja turvotuksen esto jatkuu kuukausien ajan. Riippumatta siitä miten homma tehdään niin lopullisen lopputuloksen saavuttaminen vie jopa useita vuosia, koska on monivaiheinen leikkausprosessi. Kivesproteesit saa vasta ku kaikki on parantunu ja erektioproteesia tän mukaan harkitaan, jos vehkeen kärkeen on kasvanu riittävä suojatunto. Koska virtsaputki pitenee iho-osalta ~20cm, lisää se rakon painetta ja pitkä katetrisaatio voi aiheuttaa toimintahäiriöitä. Ja taas mainitaan vielä kerran että iho-osaan jää nestettä pissaamisen jälkeen, joka valuu pois sit tiputteluna. Tän mukaan kannattaa tyhjentää koko neopenis pissaamisen jälkeen ”mekaanisesti rullaamalla” (sic) ja jos joskus joudutaan laittaa katetri myöhemmin, nii ei välttämättä onnistu alakautta. Lopuks todetaan että ei ole julkaistu pitkäaikaistuloksia.

 

MtF: Tavallisimmin käytetään ”inversiomenetelmää” (sic), jossa poistettavan peniksen iho käytetään neovaginan sisäpinnaks. Yleensä kaikki on mahdollista rekonstruoida ilman genitaalialueen ulkopuolisia kudoksia. Jos on ympärileikattu, niin vehkeen ihon pituus ei välttämättä riitä ja joudutaan käyttään ihon- tai suolisiirrettä. Leikkaus on plastiikkakirurgin ja urologin yhteisleikkaus. Alkaa pysyvästä kastraatiosta – eli pallit läks! :D – jonka jälkeen peniksen varsi ja paisuvainen poistetaan melkein kokonaan. Virtsaputkea lyhennetään mutta sitä ympäröivää paisuvaista ei voida kokonaan poistaa tän mukaan. Terskan yläpintaa esinahkahuppuineen säästetään omien hermo-verisuonivartensa varassa, josta tehdään klitta. Kivespussien ihosta tehdään emättimen takaseinä ja häpyhuulet ja ylimäärä poistetaan nivustaipeita myöden. (Kuvien perusteella mitä oon internetin villissä maailmassa nähnyt, aika mageet arvet jää tosta nivusiin, joka paljastaa sut HETI.) Pikkuhäppärit tehdään virtsaputken jatkeesta ja häpykukkula kiristysompeleilla.

Urologi astuu kuvioon ja tekee neovaginalle onkalon virtsaputken ja peräsuolen väliin, lantionpohjan lihaksistoa halkaisten. [TÄÄ oli kans hiukan pelottavan kuuloista ja täysin uutta tietoa mulle, että halkoo lihaksia ku joku maanalainen porakaivuri...! :o] Eturauhanen jätetään paikoilleen. Kerrotaan että tähän vaiheeseen liittyy riski peräsuolen tai virtsarakon ja -putken vaurioista. ”Peniksen ihosta muodostettu tuppi viedään onkaloon ja se täytetään rasvatamponilla, joka saa olla paikallaan viisi vuorokautta ihon kiinnittymisen varmistamiseksi.” Sen aikaa maataan sitte paikallaan ja epiduraalikatetrilla tungetaan selkäydin täyteen.. morfiinia kaiketi. Homman jälkeinen tihkuvuoto klitan ja virtsaputken suuta ympäröivän paisuvaiskudoksen seudulta on ihan normaalijuttu. Sit taas tosi kiva tieto: ”Mustelmat saattavat venyttää häpyhuulia, ja tyypillisesti emättimen ja peräaukon väliin voi laskeutua ihopussi. Mahdolliset epäsymmetriat korjataan tarvittaessa noin puolen vuoden kuluttua turvotuksen laskettua.” Ihopussi!? No kuulostaapa tosi eroottiselta... :(

Jälkihoito: Tän menetelmän jälkeen laajennushoito on tarpeen vaan ympäryskudosten arpien kypsymisen ajan eli n. 1.5v leikkauksesta. [Mielenkiintosta että transpolipsykiatritäti sano että ”loppuelämän kestävä laajentaminen”...?] Tosin sit heti perään sanotaan et jos säännöllisesti peuhaa jonkun kanssa, niin ” - - muuta dilaatiota ei tarvita.” Mene tiedä nyt sitte mitä uskoa... Arpien kerrotaan olevan kireitä useita kuukausia... ... mulle tulee tosta nyt vaan väkisin mieleen taas kaikkee kaksmielistä... :P Yhtä kiree ku impi tai että kiristää alapäästä niinku yläpäästäki... ;) Hiekkaa pimpassa ja pippelissä... Noniin... Mennääs taas eteenpäin... :D Fillarointi voi tän mukaan olla epämiellyttävää pitkään – onneks ite en oo ikinä välittäny, rullikset on kivemmat. :) Klitan tunto palautuu tän mukaan yleensä muutaman kuukauden aikana mutta voi myös olla alkuun erilaisen tai jopa epämiellyttävän tuntuinen. Sit taas ihan uutta ja jotain helvetin hämmentävää: ”Kirjallisuuden mukaan orgasmikyky transnaisilla on lopulta lähes 100% eli parempi kuin biologisilla naisilla.” SIIS ANTEEKS MITÄ!? MITEN toi voi vaan olla mahdollista?? Selittäkää joku mulle...? :o :o En valita tietenkä, mutta kuulostaa jotenki niin epäuskottavalta että synteettinen värkki ”toimis paremmin” ku biologinen... Pissatulehdusalttius lisääntyy (no, luonnollisesti) ja ponnistusinkontinenssi [en tiennyt ite mitä toi meinaa joten: http://www.virtsarakko.fi/nainen/virtsarakko/ponnistusinkontinenssi] on ihan tavallaista, kuten biotytöilläki. Neovaginan tekoon liittyy sisemmän virtsaputken sulkijan vaurioitumisen riski. Eturauhanen on yleensä pieni, koska estrohoidot, mutta voi silti iän myötä kasvaa ja voi aiheuttaa kans pissaongelmia. Eturauhassyöpäriski on pieni mutta mahdollinen. Ja viimeiseks jotain ehkä jopa piristävää vaihdokastyttötovereille: ”Sukuelinten ulkonäkö on biologisilla naisilla varsin vaihteleva, ja transsukupuolisilla lopputulos riippuu käyttävissä [sic] olevien kudosten laadusta. Se on kuitenkin yleensä varsin luonnollinen ja potilaat ovat raportoineet jopa käyneensä papakokeessa ilman että asia on tullut ilmi.” !!! Papakokeessa ilman että paljastunut! WTF!? Kuulostaa taas liian hyvältä...

Lopuks selostetaan siitä että sukuelinkirurgiassa kaikesta muusta kirurgiasta poiketen kohdekudos on tervettä ja virheetöntä. ”Paraskin kirurginen tulos edellyttää merkittävien riskien ja pysyvien arpien, tuntopuutosten sekä toimintahäiriöiden hyväksymistä.” Julmaa. Mutta totta. :( Potilaan ja kirurgin välistä luottamusta ja yhteistyötä tässä vielä painotetaan. Ja kerrotaan että usein ku potilaalle on annettu perusteellista informaatiota niin on päätynyt joko peruuttamaan tai lykkään leikkausta. Sitä mä nyt kai tässä yritän kaikille antaa jo etukäteen, ettei tarvis esim. jostain Torniosta asti mennä käymään HYKSissä vaan toteemassa että ”joo, no katellan syssymmällä...”

 

Ja viimeseks, KAIKILLE SKEPTIKOILLE LUETTAVAA, PAPERIN VIIMEISET KAKSI LAUSETTA:

 

KYMMENEN VUODEN SEURANTAKÄYNNILLÄ KAIKKI POTILAAT OVAT TOISTAISEKSI OLLEET TYYTYVÄISIÄ RATKAISUUNSA.

 

SUOMESSA KUKAAN EI OLE TOISTAISEKSI TOIVONUT VARSINAISEN SUKUPUOLENKORJAUSLEIKKAUKSEN PURKUA.

 

@Kaikki epäilijät: HAISTAKAA VITTU. :)

 

* Tähtisimmu *