Niin. Kattelin tossa Putouksen tänään ja tuli mieleen vaan sellanen ajatus, että niissä sketsihahmoissa on jo ties kuinka monetta vuotta tavallaan MtF-hahmo. Se, mikä tässä jutussa on jännä on se, että kun oli FtM-hahmoja on ollut tyyliin yhtä kauan (en jaksanut tarkistaa näitä vuosia tms.), niin niistä ei ole ”pidetty meteliä” läheskään niin paljon. Tässä tulee taas se kummallinen, onko se nyt sit kaksinaisstandardi vai mikä, mut kuitenki, esiin... Että tytöt ”saa” esittää poikia ja se ”on OK” mut heti kun sama juttu vedetään toiseen suuntaan, niin juttu on jotenki ”sairasta”??

Tähän liittyy mun mielestä myös se, että jostain ihmeellisestä syystä homoja (kun meillä jostain syystä suomenkielessä ylipäätään nää erotellaan) katotaan jotenki ”enemmän pahalla” silmällä ku lesboja. Miksi? Liittyykö tämä(KIN) jotenkin siihen ”patriarkaaliseen maailmaan”, josta on merkkejä ja jäänteitä edelleen. Siis en halua kuulostaa miltään transfeministiltä, koska sitä nyt vähiten olen, mutta ihan vaan pointtina... Miksi yleisesti ottaen ei ”hätkähdetä” läheskään niin paljon nuoleskelevaa lesboparia, kuin homo-?

Ja se varsinainen pointti tässä kirjoituksessa oli siis se, että sitä luulis jotenkin, että kun jossain niinkin huumoripitoisessa lähetyksessä kuin Putous, otetaan kiinni näistä trans-asioista – ja jopa positiivisesti yllättävän vapautuneesti – että sekin jotenkin edistäis sitä ”ilmiön kohtaamista” tai jotain... Mutta pahimmassa tapauksessa se vain lisää kaiketi ennakkoluuloja... Kun sitten ne, joilla on jo valmiiksi suppea maailma saattaa ajatella että ”voi vittu jos minun poikani / tyttäreni olisi tollanen niin saatana!” En tiedä mitä se Putouksen tekijätiimi noilla tartunnoillaan hakee, jos mitään ylipäätään, mutta jotenki kaikki tää vain alkoi pyörimään mielessä.

Muistaakseni yksi niistä entisistä Putouksen näyttelijöistä on selittänyt että vaikka on ihan täysin bio- / cistyttö, niin tykkää paljon enemmän näytellä poikaa.

Mun mielestä kaikki tää yllä mainittu pitäisi pikemminkin ajaa ihmisten ajatusmaailmaa just siihen suuntaan, että kuinka fluideja sukupuolet on ylipäätään ja että kuinka vaillinainen tää nykyinen kahtiajakoinen järjestelmä on.(?) Mutta oikeesti se ilmeisesti saattaa jopa vahvistaa sitä nykyistä käsitystä / nykyisiä käsityksiä...

Musta vaan on (ollut) tosi inspiroivaa nähdä – ja tullut vähän parempi mieli taas – noita sukupuoliroolit sekottavia / kyseenalaistavia sketsihahmoja jo useamman vuoden ajan tuossa samassa ohjelmassa. Ja jotenkin sitä toivois, että niillä olis jotain vaikutusta...

Ja pakko sanoa vielä se, että kun siinä tän päivän jaksossa heitettiin uskaliaasti jopa läppää trans-vähemmistöstä, niin sekin oli mun mielestä OK ja jopa tosi epämauttomasti toteutettu. :) Oli piristävää itselle just se, että ei pelätty sitä että ”entä jos joku trans* loukkaantuu” vaan oltiin jotenkin niin OK itse sen asian kans että ”kyllä tän nyt voi vetää”. Viittaan aikaisempaan merkintääni siitä kun jotkut ystävät on vaikuttaneet pelokkailta siitä että miten viitata muhun, niin toi vastaa ihan samaa asiaa: ei pelätty heittää siitä vähemmistöstä läppää, joka perustuu sen vähemmistön ”ominaispiirteisiin”. Siis vähän sama (vaikka kyseessä ei ookaan vähemmistö) ku heittäis karjalalaisista vitsiä maansa menettämisestä, pohjois-korealaisista vitsiä diktatuurin alla elämisestä tai vittu jääkarhuille kylmässä elämisestä! Ei faktoille voi mitään.? Jos joku tulee mulle heittään läppää mun transsukupuolisuudesta, niin mähän olisin tosi insecure jos en kestäis sitä? Joo, siis toki sellasiakin on jotka ei ole niin varmoja itsestään, mutta silloin niiden ystäväpiirin / läheisten tulis mun mielestä olla tilaneen tasalla.

Pääpointti tässä kevyesti humaltuneessa kirjoituksessa nyt oli kuitenki se, että luulisin ja toivoisin että jopa noinkin ”kevyellä” yhteydellä kuin Putous-sketsihahmot, olis jotain todellista vaikutusta ihmisten asenteisiin ja että nekin jollain tavalla avartais... Ja se myös että mä oon ainakin OK kaiken trans-läpän kanssa, niin kauan ku se ei ole yhtään sen mauttomampaa kuin mikään muukaan läppä, joka kohdistuu tiettyyn ryhmään, olkoon kyseessä sitten naiset, blondit, ruotsalaiset, maahanmuuttajat, tummaihoiset, aasialaiset, natsit, amerikkalaiset, homot, lesbot, kommunistit, ekonomit, skandinaavit, saksalaiset, venäläiset, meklarit tai miehet joilla on porkkanat korvissa.

Nyt meen juomaan lisää glögiä, koska mulla on kylmä... ;) Kiitos lukemisesta. <3

* Tähtisimmu *